Kombi kelimesi, ne yazık ki birçok teknolojik kelime gibi dilimize yabancı dillerden geçmiştir. Kombi kelimesi ile aslında kat kaloriferi denilmek istenmektedir.
Kombiler, lpg veya doğalgaz kullanan ve ev veya mekanların ısınma ve sıcak su ihtiyacını karşılayan cihazlardır.
İngilizce ” Combi” olarak baktığımızda, bir karşılık bulamamaktayız. Türkçemizde kullandığımız manada kombinin karşılığı Combi Boiler’dır ve büyük ihtimalle ufak bir kısaltmayla, boiler kelimesi atılarak sadece kombi kelimesi kullanılmaktadır. Combi Boiler’da ise “Gas-fired Combi-nation Boiler” daki combination (birleşme, birleştirme) kelimesinin kısaltması olarak combi (kombi) kullanılmıştır.
Kombiler, bireysel kullanıma yönelik sistemlere üyedirler.
Kat kalorifer kazanlarında olduğu gibi depolanmış bir su kütlesinin ısıtılmasından farklı olarak kombiler şofbenlerdeki gibi bir boru demetinden akan suyun ısıtılması prensibine dayanmakta olup, çok az yer kaplarlar.
Sıcak su temini cihaz içindeki boyler veya ani su ısıtıcısı ile sağlanır.
Pilot alevli ve elektronik ateşlemeli tipleri vardır.
Kombi cihazına yanma havasının temini ile baca gazlarının dışarıya atılış şekillerine göre sınıflandırmak mümkündür.
» Hermetik Tip Kombiler : Açık yanma odası bulunmayan kombiler. Hermetik tabir ettiğimiz cihazlar olup bacaya ihtiyaç göstermezler. Yanma odaları kapalı hücre biçiminde olup, doğalgaz için gerekli olan yanma havasını bir fan yardımı ile dışarıdan alırken, yanma sonucu oluşan atık gazları aynı şekilde dış ortama vermektedir. Hermetik cihazlar bir hava akım borusu ile dış ortama bağlanmak zorundadır.
» Bacalı Tip Kombiler : Yanma odası bulundukları ortama açık olan ve bulunduğu ortamın havasını kullanan baca bağlantısı bulunan cihazlar bacalı kombi olarak adlandırılırlar. Mutlaka çekişi iyi bir bacaya bağlanmalı ve bulunduğu ortam havalandırılmalıdır. Banyolar ve hacmi 8m3’ten az olan yerlere konması uygun değildir.
0 yorum:
Yorum Gönder